METULJČEK - O PASMI 

Epagneul nain continental – celinski pritlikavi španjel je pasma z dvema različicama – metuljčki oz. papilloni imajo pokončna uhlja, vešče oz. phalene pa povešena. Metuljčki so se pojavili kasneje in s svojo atraktivnostjo vešče precej zasenčili. Standard je za obe variaciji povsem enak, edina razlika je v nošnji uhljev.

Zgodovina

So ena najstarejših evropskih malih pasem, ki je največji razvoj doživela na območju Belgije in Francije. Dokaze za obstoj zadnjih 700 let lahko vidimo na slikah iz tega obdobja v muzejih in galerijah, njihov obstoj pa bi lahko segal celo v 2. stoletje n.š.

Bili so ljubljenci francoskega dvora ter spremljevalci mnogih aristokratov. Tako jih lahko vidimo na številnih slikah velikih slikarskih umetnikov kot so Rubens, Watteau, Ragonard in Boucher. Med slavnimi osebnostmi, ki so to pasmo imele, je tudi Marie Antoinette, ki naj bi jo njen španjelček spremljal celo na zadnji poti do giljotine.

Značaj

Metuljčki so majhni in nadvse očarljivi psi živahnega značaja, že od nekdaj pa so bili predvsem družabniki in spremljevalci.  So vesele in odprte narave ter se uvrščajo med najbolj inteligentne pasme. Ne lajajo veliko, so odlični čuvaji in zanesljivo opozorijo na prihod tujcev.

Zaradi svoje izredne učljivosti, atletske telesne zgradbe in velike gibčnosti so izvrstni pri agilitiju ter pri drugih pasjih športih, kot so poslušnost, sledenje, ples s psom, celo ovčarski psi so med njimi. So odlični psi terapevti, med njimi so tudi psi za pomoč gluhim ter reševalni psi.

Metuljčki so zelo igrivi ter brezmejno vdani svojim ljudem, zaradi česar so odlični družinski psi. So zelo družabni in zaradi svoje majhnosti jih z lahkoto vzamemo povsod s sabo. Običajno se dobro razumejo z drugimi psi in tudi z mačkami.

 

Nega in zdravje

Metuljčki imajo srednje dolgo dlako brez poddlake, ki za nego ni zahtevna. Kljub temu, da je nega enostavna, mora biti redna. K negi spada redno krtačenje, občasno kopanje, ustna higiena – predvsem odstranjevanje zobnega kamna ter krajšanje krempljev. Metuljčki so brez vonja.

Ker so metuljčki zelo družabni psi, potrebujejo dovolj človekove pozornosti. Svojim ljudem želijo biti blizu, samoumevno se jim zdi, da smejo v naročje, na posteljo, na kavče in na fotelje.
Na splošno so metuljčki dolgoživa in zdrava pasma. Pričakovana življenjska doba je od 12 do 16 let.

Ker so majhne in nežne telesne zgradbe ter finih kosti, je potrebno paziti, da jih večji psi pri igri ne bi poškodovali. Enako velja tudi za majhne otroke.

V primerjavi z drugimi pasmami imajo malo zdravstvenih težav, najbolj znani so npr. izpah pogačic, PRA in težave z zobmi, zato je pomembna dobra ustna higiena. Vzreja pri malih pasmah je običajno težja kot pri večjih. Legla so pogosto z malo mladiči in kotitve s carskimi rezi niso nič neobičajnega.

Vzgajati in šolati jih je potrebno s pozitivno motivacijo in niti malo z grobostjo. Na grobo ravnanje so zelo občutljivi in ga zelo slabo prenašajo. Pomembna je dobra socializacija. So odlični družinski psi, pri družinah z malimi otroki pa je potrebna posebna pozornost.

Videz

Metuljčki so majhni elegantni psi, živahni in ljubki, so v telo malce daljši kot so visoki, s srednje dolgo dlako, skladnih telesnih razmerij in ponosnega vedenja.

Lobanja je rahlo zaokrožena, čelnik je dovolj izražen, zmerno dolg gobec je krajši kot lobanja. Imajo škarjast ugriz. Večje precej odprte mandljaste oči so nizko vsajene. Pigment je črn. Bistvena značilnost metuljčkov sta fina, čvrsta uhlja z zaokroženo konico, visoko nastavljena, pokončno nošena na stran pod kotom 45 stopinj.

Vrat je srednje dolg, trup je čvrst, prsni koš je precej širok in globok, trebuh je rahlo pritegnjen. Rep je precej visoko nastavljen ter nošen v velikem loku čez hrbet. Noge so ravne, čvrste in finih kosti, normalno okotene, šape so zajčje oblike.

Dlaka je enojna, bogata in svetleča, ki je po telesu srednje dolga ter značilno daljša na uhljih, okrog vratu, na zadnjih straneh nog ter po repu. Dovoljene so vse barve na beli podlagi. Na trupu in nogah bela barva dominira, na glavi pa ne. Najpogostejša je bela s črnimi, soboljevimi ali rdečimi lisami ter tribarvna. 

Gibanje je lahkotno in elegantno.

Plečna višina se giblje okrog 28 cm, pri teži pa je razpon kar velik, od minimalno 1,5 kg pa vse do 5 kg.